Varázsgombák

A varázsgomba mint hallucinogén kábítószer

A varázsgomba mint hallucinogén kábítószer

Varázsgombák, legalizálásról legális termékként való szabályozás nincs szó, de még valódi dekriminalizálásról a fogyasztás nem bűncselekmény többé sem. A Denverben népszavazás útján jóvá hagyott I törvénymódosítás a varázsgomba avagy a pszilocibin, pszilocin és beocisztin nevű hallucinogén vegyületeket tartalmazó gombafajok fogyasztását a legalacsonyabb prioritású bűncselekmények közé sorolta.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendőrség a 21 évesnél idősebb, csekély mennyiségű varázsgombát birtokló vagy fogyasztó felnőttek esetében nem varázsgombák ki büntetést. A terjesztés továbbra is börtönnel büntetendő bűncselekmény marad. Valójában mindazokban a nyugat-európai országokban, ahol az összes kábítószer fogyasztását dekriminalizálták pl.

varázsgombák széles szifilitikus szemölcsök

Portugáliamár régen nem büntetik a varázsgomba használóit. A reform tehát ebből a szempontból legfeljebb amerikai perspektívából számít történelminek és újnak. Ami mégis figyelemre méltóvá teszi, az, hogy éppen a varázsgombát emelték ki a többi kábítószer közül.

varázsgombák hpv társult betegség

Ez arra utal, hogy a kannabisz varázsgombák egy másik természetes eredetű illegális szer esetében is változik a közvélekedés. És mivel Denver volt az egyik első olyan amerikai város, ahol ben a fű nem gyógyászati célú termesztését és kereskedelmét az as szövetségi betiltás óta először újra legálissá tették varázsgombák, érdemes erre odafigyelni. Colorado állam ebből a szempontból a progresszív drogpolitika lakmuszpapírja.

Áthuzalozza agyunkat a varázsgomba

A kannabisz legalizálása előtt jónéhány évvel egy ugyanilyen népszavazási kezdeményezéssel szüntették meg a fűszívók büntetését is. Vajon a varázsgomba is megindult a teljes legalizáció útján?

Tetszett a cikk? Ha van egyáltalán biztonságos kábítószer, akkor a hallucinogén varázsgomba az — írja a Newsweek a Global Drug Survey felmérésre hivatkozva.

Varázsgombák vajon mi magyarázza a varázsgombával varázsgombák hozzáállás megváltozását? A pszichedelikus vegyületeket tartalmazó gombák rituális, vallási célú fogyasztása több ezer évre nyúlik vissza Latin-Amerikában. Az aztékok teōnanācatl isteni gomba néven ismerték, és fogyasztása még a katolikus varázsgombák irtóhadjárata után is fennmaradt.

Európában Albert Hofmann svájci vegyész azonosította először ben a pszilocibint, a gomba fő hatóanyagát, amit a Sandoz gyógyszercég pszichoterápiát segítő gyógyszerként hozott forgalomba. Miután azonban az as években Timothy Learya Harvard Egyetem pszichiáterének kísérleteivel népszerűvé és az ifjúsági ellenkultúra egyik szimbólumává vált, a kormány tiltólistára helyezte azt.

Ez a döntés évtizedekre lezárta a pszilocibinnel kapcsolatos kutatások útját.

varázsgombák szarvasmarha-papillomatosis tézis

A pszichedelikus kutatások reneszánsza csak a A pszilocibin egyik legismertebb kortárs közönséges féreggyógyszer Roland Griffith, akit az amszterdami pszichedelikus kutatások konferenciáján személyesen is meginterjúvoltam. Griffith professzor a John Hopkins Egyetemen több olyan vizsgálatot folytatottamelynek során varázsgombák adtak emberi alanyoknak, ellenőrzött környezetben, akiket ezután hosszú időn keresztül nyomon követtek.

Az eredmények valóban lenyűgözők. A pozitív változások ráadásul hosszú távon is tartósnak bizonyultak. Sokan a varázsgomba hatását az álomhoz hasonlítják, az varázsgombák egyfajta szubhumán, állati tudatállapotba való visszahanyatlásának minősítik. Valójában nem ez a helyzet.

Hallucinogén gombák

Griffith sokkal inkább a mélymeditáció során a misztikusok által átélt spirituális kinyilatkoztatás-élményekhez hasonlítja azt. A misztikus élmények kutatása ma már nem csupán az ezoterikus, áltudományos kóklerek bűvészmutatványainak kategóriájába tartozik.

Már Albert Einstein is hangsúlyozta, hogy a spirituális, misztikus élmények a tudományos varázsgombák is alapvető szerepet játszanak. A korszerű agyi képalkotó eljárások segítségével pedig - képletesen értve - képet alkothatunk a misztikus élményekről.

Biológia[ szerkesztés ] A pszichedelikus gombák is a tápanyagdús, nedves környezetet kedvelik, a többi gombafajhoz hasonlóan. Gyakran előfordulnak a trópusokon esőerdőkbende számos fajuk a mérsékelt égövben is megtalálható.

A pszichedelikus szerek gyakorlatilag "kikapcsolják" az agy alap- vagy nyugalmi-hálózatának default mode network nevezett bonyolult rendszert. Ez felelős a hétköznapi éber tudatállapot varázsgombák. Eközben teljesen megváltoztatják azt a módot, ahogyan az egyes agyterületek kommunikálnak egymással.

varázsgomba

A varázsgombát használó pszichonauták a létezés végtelen, fraktálszerű komplexitásán keresztül is a valóság alapvető egységének megtapasztalásáról számolnak be. Akárcsak a misztikusok. Átadja a helyét egy transzcendens egység-tudatnak. Természetesen azt, hogy az élményt ki hogyan értelmezi, már a saját világnézete határozza meg deista vagy éppen ateista értelmezések.

varázsgombák Mi az enterobiasis a nőknél?

Nem véletlen, hogy jelenleg számos klinikai vizsgálat folyik a pszilocibin gyógyászati alkalmazásának lehetőségéről. Az előzetes vizsgálatok szerint pszilocibin egyszeri alkalmazása is jelentősen csökkenti varázsgombák depresszió tüneteit.

Az igazi fák sosem horkolnak - Egy kupac kufli (4. epizód)

Bár a sajtóban kevesebb nyilvánosságot kapott, nem kevésbé történelmi döntést hozott az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság FDA őszén. Megadta az "áttörést jelentő terápia" státuszt a pszilocibin antidepresszánsként való alkalmazását vizsgáló varázsgombák kutatások számára. Ez azt jelenti, hogy lehetőség nyílik arra, hogy gyorsított eljárásban éveken belül legális gyógyszerforgalomba kerüljenek pszilocibint tartalmazó gyógyszerek.

Origo A benne található vegyületek megváltoztatják az agyi összeköttetéseket, és így az agy működését. A varázsgombák Psilocybe fajok fő pszichoaktív hatóanyaga, a pszilocibin nevű alkaloid új kapcsolatokat hoz létre a korábban nem kapcsolódó agyterületek között, és ideiglenesen megváltoztatja az agy egész szerveződési struktúráját, írják varázsgombák és brit kutatók a Journal of the Royal Society Interface című, szabad hozzáférésű folyóirat legújabb számában. Valószínűleg ezek az új kapcsolatok teszik lehetővé, hogy a felhasználók rendkívüli dolgokat tapasztaljanak, például lássák a hangokat vagy hallják a színeket.

Robin Carhart-Harris, a londoni Imperial College neurológus professzora vezetésével Angliában megalakult az első Pszichedelikus Kutatóközpont.

Hasonlókiadványok